AVSG de Veluwe

Africhtings-Vereniging voor Sport- en Gebruikshonden

Welkom op onze website


 

Wij zijn sinds 1983 een hondensportvereniging die zich bezig houdt met het africhten van een hond uit een werkhondenras. Dit gebeurt op basis van het, door de FCI goedgekeurde, IGP sportprogramma, het voormalige IPO programma.  

Het IGP programma is onderverdeeld in 3 afdelingen, speuren, appèl en pakwerk. In 3 gradaties is hierin een certificaat te behalen. IGP I, II en III.

Speuren is het eerste onderdeel en staat voor het uitwerken van een door een mens uitgelopen spoor in een wei- of akkerland waarop een aantal kleine voorwerpen zijn achtergelaten. In het spoor zijn een aantal hoeken gelegd en al naar gelang de moeilijkheidsfactor van het te behalen certificaat moet het spoor een bepaalde tijd oud zijn. 
Het 2de onderdeel is het appèl. Dit is een gehoorzaamheidsprogramma waarbij de hond een groot aantal oefeningen uitvoert aangelijnd en onaangelijnd. Een aantal van deze oefeningen zijn: het volgen, de zit en af oefening, vooruit sturen, apporteren en 2 springoefeningen gecombineerd met het apporteren van een houten blok. 
Als 3de onderdeel het pakwerk. Dit is een verdedigingsdienst waarbij de hond getest wordt op zijn belastbaarheid, drift, moed en zelfverzekerdheid. 
Ten onrechte wordt door "niet" hondensporters gesteld dat deze oefeningen de hond onbetrouwbaar en gevaarlijk maakt. 

Pakwerk is voor de hond een spel, waarbij hij zijn energie kwijt kan. Tijdens dit spel blijft het sociale gedrag van de hond het middelpunt van de training. Dit sociale gedrag wordt bij aanvang van elk examen getest door een erkende IGP keurmeester. 

Naast het IGP programma kennen we ook het Verkeers Zekere Hond diploma (VZH) en een Uithoudingsvermogen test (UV).

Voor honden die tijdens het speuren hebben laten zien, hier een extreme goede neus voor te hebben, bestaat er ook nog de mogelijkheid drie verschillende speurhonden certificaten te behalen. 

Het beoefenen van de IGP sport is door zijn gevarieerdheid een zeer tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid voor zowel mens als hond, maar als je eenmaal besmet bent met “het virus” wil je nooit meer anders en geeft het voor zowel baas als hond een heleboel plezier en voldoening. Het behalen van de felbegeerde africhtingscertificaten is hierbij de grootste beloning die er is. 

Voor de bazen en honden die erg hun best doen en die over de juiste fanatieke sporthouding beschikken is er zelfs een mogelijkheid om op wedstrijdniveau deze sport te beoefenen. 

Heeft u na het lezen van deze informatie interesse gekregen in deze tak van hondensport schroom dan niet en neem contact op met het secretariaat of onze voorzitter (zie colofon) en maak een afspraak om een keer te komen kijken tijdens een training.

 

AVSG de Veluwe