AVSG de Veluwe

Africhtings-Vereniging voor Sport- en Gebruikshonden

"Drie Sterren Bokaal"

 

De geschiedenis van de sterrenbokaal


Om een klein beetje te weten te komen over de geschiedenis van de 3 sterrenbokaal, ben ik een avondje op visite geweest bij Ton Bos, de voorzitter van AVSG De Veluwe. Tijdens een bakkie leut vertelde hij dat de allereerste 3 sterrenbokaal van oorsprong een teamwedstrijd was die georganiseerd werd door een vereniging uit Kampen. Dit was ergens begin jaren 90 van de vorige eeuw. Op een bepaald moment was deze vereniging echter niet meer bij machte om de organisatie door te zetten en dreigde de wedstrijd te verdwijnen. 

Ton vertelde:

 “Ik vond dat erg jammer. Deze wedstrijd was in die tijd en is nu nog steeds, de enigste wedstrijd waar je als team met drie geleiders verantwoordelijk bent voor de uitvoering van de drie onderdelen uit het IGP- programma. Er werden en worden heden ten dagen nog steeds verschillende A,B,C wedstrijden georganiseerd binnen de NBG waar je als geleider verantwoordelijk bent voor de volledige uitvoering, maar er is geen wedstrijd waar je echt kunt uitblinken op één onderdeel van het gehele programma. En hoe vaak hoor je wel niet : “mijn hond speurt fantastisch, maar is een iets minder grote kanjer in afdeling C” of net anders om.

Toen dus bleek dat Kampen stopte met de organisatie van deze wedstrijd ben ik in gesprek gegaan met de voorzitter van die vereniging. We hebben toen een afspraak met elkaar gemaakt. De wedstrijd zou verhuizen naar Apeldoorn en als uniek evenement bij de NBG op de wedstrijdkalender komen te staan. 

Zo gebeurde het, dat wij als AVSG De Veluwe in 1997 onze eerste “Drie Sterrenbokaal” hebben georganiseerd en sinds die tijd is de wedstrijd een jaarlijks terugkerend hoogtepunt binnen ons verenigingsbestaan. 

De Drie Sterrenbokaal is een A-B-C teamwedstrijd waarbij elk africhtingsniveau uit het IGP- programma geoorloofd is. De teams bestaan uit 3 eigenaren c.q. geleiders met hun VZH, IGP I, II of III gecertificeerde hond. Elk teamlid is verantwoordelijk voor de uitvoering van 1 onderdeel (speuren, appel of pakwerk) uit het IGP- programma. De regel is wel, dat tenminste 1 combinatie binnen het team in het bezit is van een IGP III certificaat, deelname op basis van een deelcertificaat is niet mogelijk, omdat dit door de NBG niet erkend wordt. Hoe verder de indeling van het team wordt samengesteld is een eigen keuze. 

De doelstelling van deze wedstrijd is het uitdragen van een gezellige club c.q. familiedag met een hoog wedstrijdgehalte en toegankelijk voor elke NBG- vereniging en rasvereniging in Nederland. Het is echter niet nodig om een potentiële wereldkampioen in handen te hebben. Dat maakt de wedstrijd laagdrempelig en voor elk niveau geschikt en dus al jaren achtereen een redelijk druk bezochte wedstrijd.

Teams bestaande uit doorgewinterde geleiders hebben zich ingeschreven, maar ook de jongere generatie africhters, zoons of dochters met de oude hond van papa of mama deden mee. 

De wedstrijd biedt ruimte voor maximaal 36 teams.

Het 3- koppige keurmeesters team is sportief, maar streng en rechtvaardig en de pakwerkers die het zware werk uitvoeren zijn gedreven en van een zodanige kwaliteit dat zij sportief en fair pakwerk maken. 

Naast de wedstrijd is er een verloting met een goed gevulde prijzentafel, bestaande uit vele grote en natuurlijk ook kleine prijzen. De prijzentafel wordt gevuld door giften van de voor ons zo belangrijke en gewaardeerde sponsoren.

Tevens is er gezellige muziek, eten en drinken in overvloed en voor degene die van ver komen is er in de buurt voldoende gelegenheid om met bijvoorbeeld een caravan een overnachting te boeken bij één van de campings in de directe omgeving. 

Heb je als vereniging interesse gekregen voor deze wedstrijd en wil je meer informatie met betrekking tot de wedstrijdvoorwaarden en inschrijvingen, neem dan contact op met onze voorzitter of het secretariaat". (Voor een telefoonnummer, zie colofon).

  

AVSG De Veluwe